duminică, 24 iunie 2012

Ce trebuie sa stiti daca...

ARE FEBRA
     Masurati temperatura: rectal la copilul mic si axilar la copilul mare (>7 ani).
     In cazul in care are febra indepartati hainele copilului (sau macar o parte din ele).
     Administrati un SINGUR medicament atipiretic. Aveti grija sa nu fi dat copilului inainte acelasi medicament sub o alta denumire comerciala:
- Paracetamol (acetaminofen) sub forma de supozitoare sau sirop
- Ibuprofen sirop sau supozitoare
- Diclofenac - supozitoare
- Algocalmin (metamizol) doar in caz de febra foarte inalta, sub forma de fiole, picaturi sau supozitoare.
     Este necesar sfatul unui medic pentru stabilirea dozei si a tipului de medicament potrivit pentru fiecare varsta.
     La o temperatura de peste 38.5 grade C metodele fizice hipotermizante sunt foarte importante mai ales daca temperatura mediului inconjurator este crescuta. Acestea pot fi:
* impachetari reci realizate prin utilizarea unui prosop suficient de mare ca sa acopere toracele, abdomenul si coapsele copilului. Acestea se uda cu apa la o temperatura de aproximativ 30-35 grade C, se stoarce, apoi se infasoara copilul in el si se mentine pana cand prosopul se incalzeste. Verificati temperatura copilului si daca depaseste 38.5 grade C se reia procesul
* dusul hipotermizant efectuat cu apa calduta la inceput care se raceste progresiv pana la limita suportabilitatii.
     Dupa reducerea febrei oferiti-i lichide suficiente.
PREZINTA CONVULSII FEBRILE
     Acestea pot sa apara in primele 24 de ore ele unei efectiuni acute respiratorii sau digestive evoluand cu febra inalta (>38.5-39 grade C), mai frecvent la copilul cu varsta cuprisa intre 6 luni si 5 ani. Pentru a reduce cat mai mult acest risc, parintii trebuie sa recunoasca precoce episodul febril si sa fie bine informati asupra masurilor de combatere a febrei inalte. Diversele medicamente antipiretice trebuie sa fie mereu prezente in farmacia familiei.
     Daca copilul are mai putin de 3 luni, sau are febra de mai mult de 48 ore, sau prezinta o eruptie, sau are o culoare a pielii modificata, sau are un comportament neobisnuit, este abatut sau mai putin reactiv consultati de urgenta medicul!
PREZINTA VARSATURI
     Nu va grabiti sa compensati alimentele pierdute prin varsatura. Asteptati circa 10-15 minute dupa care oferiti-i copilului apa plata, solutie de rehidratare orala cate 5 ml la 5-10 minute pana cad ajungeti la un medic.
ARE DIAREE
     Diareea este caracterizata de o modificare brutala a numarului si consistentei scaunelor. Administrati-i lichide pentru compensarea pierderilor si modificati-i dieta administrandu-i doar alimente care cresc consistenta scaunului (lapte fara lactoza, orez fiert, morcov fiert, paine prajita, sticks-uri, carne fiarta, banana, mar copt).
     Daca copilul prezinta varsaturi persistente, refuza in totalitate alimentatia, are febra, prezinta o stare modificata sau sange in scaun, consultati de urgenta medicul!
RESPIRA DIFICIL
     Curatati nasul cu ser fiziologic si aspirati secretiile cu o para de cauciuc sau folosind un dispozitiv electric de aspirare a secretiilor.
     Asezati-l cu toracele in pozitie mai inalta decat restul corpului.
     Dati copilului multe lichide.
     Consultati de urgenta medicul daca copilul tuseste fara oprire, nu accepta mancare sau lichide din cauza respiratiei dificile, are stare generala modificata, pare epuizat, are febra peste 38.5 grade C sau are vocea modificata.
ARE O PLAGA PRODUSA PRIN TAIERE, LOVIRE SAU MUSCATURA
     Spalati plaga folosind apa oxigenata, ser fiziologic sau apa simpla; aplicati pe plaga un pansament steril eventual imbibat in solutii dezinfectante (rivanol, betadina) pentru a opri sangerarea si a proteja plaga de infectie.
     Plagile adanci sau produse prin muscatura necesita obligatoriu un consult medical!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu